Verhaal van Justin

Justin

Op 4 juli 2013 raakt de dan 16-jarige Justin uit Nieuwegein zwaargewond als hij met zijn scooter onder de sneltram terecht komt. Justin wordt in kritieke toestand naar het UMC Utrecht gebracht en blijkt naast zijn vele verwondingen ernstig hersenletsel te hebben opgelopen waardoor hij in coma is geraakt. Er breekt een erg onzekere tijd aan waar tussen hoop en vrees wordt gebalanceerd. Lees zijn verhaal..

 

Het ongeluk
Op 4 juli 2013 raakt de dan 16-jarige Justin uit Nieuwegein zwaargewond als hij met zijn scooter onder de sneltram terecht komt. Justin wordt in kritieke toestand naar het UMC Utrecht gebracht en blijkt naast zijn vele verwondingen ernstig hersenletsel te hebben opgelopen waardoor hij in coma is geraakt. Er breekt een erg onzekere tijd aan waar tussen hoop en vrees wordt gebalanceerd met constant de vraag “gaat hij het redden en wordt hij ooit nog wakker?”.
Na 6 weken is Justin medisch stabiel genoeg om te worden overgeplaatst naar het Leijpark in Tilburg, in de volksmond ook wel het comacentrum genoemd. In dit revalidatiecentrum wordt de VIN-behandeling aangeboden die uniek is in Nederland. VIN staat voor Vroege Intensieve Neurorevalidatie en is een stimuleringsprogramma voor kinderen en jongeren tot 25 jaar die in comateuze toestand verkeren. De 14 weken die maximaal staan voor deze behandeling gaan voorbij en Justin is nog steeds niet bij bewustzijn gekomen. Maar aangezien er nog geen geschikte vervolginstelling is gevonden blijft Justin nog een paar weken in het Leijpark. En dan gebeurt toch eindelijk waar iedereen op had gehoopt, maar eigenlijk niet meer werd verwacht: Justin komt na 6 maanden coma bij bewustzijn! Het enige wat hij op dat moment kan is met zijn ogen ja en nee aangeven.

De revalidatie
Er volgt een revalidatieperiode in De Hoogstraat in Utrecht en Justin leert verder communiceren met zijn ogen want praten kan hij helaas (nog) niet. Zo wordt het toch mogelijk voor hem om een gesprek te voeren en aan te kunnen geven wat hij wel of niet wil. Ook komt er iets beweging terug in zijn linkerbeen en kan hij weer kleine porties (gemalen) voedsel eten. Na ruim een half jaar is Justin “uitbehandeld” omdat hij, volgens het revalidatiecentrum, te langzaam vooruitgaat. Ondanks deze tegenslag blijft Justin positief en laat zien dat hij zijn humor en doorzettingsvermogen niet is verloren!

Justin verhuist naar Reinaerde Wijkersloot, een woonvoorziening in Nieuwegein waar jongeren tussen de 16 en 25 jaar wonen met een lichamelijke beperking. De woonvoorziening ligt niet ver van de wijk waar Justin is opgegroeid en waar zijn familie en vrienden wonen. Hij heeft het hier gelukkig erg naar zijn zin. Ondanks dat Justin maar twee keer per week een half uurtje fysiotherapie krijgt, zien we dat hij nog steeds stapjes vooruit gaat. Zo is hij steeds beter gaan eten en dus niet meer afhankelijk van sonde-voeding. Ook is er beweging gekomen in zijn linkerarm en laat hij zien dat zijn hoofdbalans beter wordt.